Какви промени се предвиждат в Закона за висшето образование

Какви промени се предвиждат в Закона за висшето образование

Промените в Закона за висшето образование предвиждат финансирането на университетите да става на базата на реализацията на студентите на пазара на труда и качеството на образованието, а не както досега според броя на обучаваните в тях студенти. Идеите са представени на пресконференция от заместник-министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и главния секретар на ведомството Красимир Вълчев.

Каква ще е разликата между двата вида университети?

Предвижда се университетите да бъдат разделени на два вида – образователни и изследователски. В изследователските университети образованието ще се съчетава с развиване на научна дейност, като в момента около 10 на брой висши учебни заведения са активни в тази сфера. Останалите ще могат да се присъединят към тях, когато отговорят на поставените критерии. Целта е, наред с осигуряването на висше образование, да се насърчи развиването на научна дейност и да се отворят повече места за учени във вузовете.

Приоритетни специалности

Проектозаконът предлага финансирането да се съсредоточи върху приоритетни специалности – такива, от които бизнесът има нужда. Към момента има прекалено много юристи и хора с висше образование по икономика. В същото време се наблюдава недостиг на специалистите по компютърни и информационни технологии, а също и на инженери.

Защитени специалности

Предвижда се и по-сериозно финансиране на защитените специалности в университетите. Такива са екзотичните филологии – те се завършват от малък брой специалисти, от които обаче пазарът има нужда. Друг пример за защитена специалност е педагогиката заради малкия брой хора с висше образование по специалността, които я практикуват.

Каква е ситуацията към момента

Статистиката показва, че към момента над 50% от завършващите висше образование започват работа на позиции, за които изобщо не е необходима диплома от университет. Голяма част от останалите 50% висшисти пък не работят по специалността си. Добрата новина е, че все пак сред завършилите висше образование безработицата е най-малка (само 4-5%). Друг от проблемите е свързан с това, че за последните близо 15 години броят на специалностите в университетите се е увеличил двойно. Към момента регистрираните професионални направления са 52, а преподаваните специалности – повече от 3000.

Related Post

thumbnail
hover

Университети в България

Списък на всички частни и държавни университети в България: Университети в С...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Бисери от кандидат-студентски изпити през 2015г.

По време на всяка кандидат-студентска кампания бъдещите висшисти раждат бис...

thumbnail
hover

Рейтингова система на университетите за 2014...

Преди да излязат всички класирания за прием във висшите учебни заведения за...