Излезе първо класиране в Софийски университет

Излезе първо класиране в Софийски университет

Най-много са кандидатствали за специалност „Психология“

На 14 юли станаха ясни резултатите от 1-во класиране в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“. Кандидат-студентите за учебната 2015/2016 г. са общо 7 795, като най-много са тези, които искат да изучават „Психология“. Желаещите да получат висше образование наредиха на 2-ро място „Публична администрация“, а на 3-то – „Английска филология“. Тези специалности са следвани от: „Социални дейности“, „Културология“, „Българска филология“, „Педагогика“, „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“ и „Предучилищна и начална училищна педагогика“.

Кои бяха най-желаните специалности от кандидат-студентите миналата година?

Нека припомним, че кандидат-студентите за изминалата учебна година бяха с близо 500 повече, или общо 8 292 на брой, а най-желаната специалност сред желаещите да завършат висше образование в университета отново беше „Психология“. На 2-ро и 3-то място се нареждаха съответно „Право“ и „Софтуерно инженерство“. Следваха ги „Предучилищна и училищна педагогика“, „Медицина“, „Английска филология“, „Социални дейности“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Фармация“ и „Публична администрация“.

Записване в Софийския университет или участие в следващото класиране

В периода 15-17 юли 2015 г. кандидат-студентите, които искат да получат висше образование в Софийския университет, могат да се запишат в специалността, в която са били приети. Необходими са документи за записване, които се продават в Ректората, като също така трябва да се представят лична карта, оригинална диплома за средно образование и документ за заплатена семестриална такса. Необходими са и 4 броя паспортни снимки. Възможно е също приетите студенти да потвърдят в специалността, в която са били класирани на този етап. Те трябва да депозират в съответния факултет оригинала на дипломата си за средно образование. Кандидатите, приети по първо желание, могат само да се запишат, но не и да участват в следващото класиране. Неприетите кандидат-студенти, които искат да получат висше образование, се включват автоматично във второто класиране за прием в най-стария университет в страната.

Кога излиза 2-ро класиране на Софийския университет?

На 21.07.2015 г. ще излязат резултатите от второто класиране в университета. В него ще вземат участие желаещите да завършат висше образование, които могат да се класират в някоя от по-предните специалности, които са посочили в състезателния картон, както и кандидат-студентите, които не са били класирани на предния етап. Записването и потвърждаването след 2-ро класиране ще стане в периода 22-24 юли.

Кога ще бъдат обявени резултатите от 3-то класиране?

Резултатите от 3-то класиране на Софийския университет ще излязат на 28.07.2015 г. Приетите кандидат-студенти ще могат да се запишат в периода 29-31 юли. Желаещите да получат висше образование в СУ трябва да имат предвид, че тези записвания са окончателни.

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

Университети в България

Списък на всички частни и държавни университети в България: Университети в С...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Университети в София

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Адрес: бул. „Цар Освободител“...

thumbnail
hover

Бисери от кандидат-студентски изпити през 2015г.

По време на всяка кандидат-студентска кампания бъдещите висшисти раждат бис...